untitled-4

De Diabetische voet

Diabetische Voet

DIABETISCHE VOET

Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure? Het is raadzaam om enkele malen per jaar, ook als er geen voetklachten zijn, naar een professionele voetverzorger / pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening ‘Diabetische Voet” te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Tevens kan de pedicure u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Vergoeding

Als u als diabetespatiënt naar een pedicure gaat met de aantekening “Diabetische Voet” dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten. Meer informatie vindt u op http://www.diabetesfonds.nl/.Vraag dan wel al voordat u een afspraak maakt bij de pedicure aan de huisarts een verwijsbrief, welke nodig is om mee te sturen naar de verzekering!!!!

Diabetische voeten vereisen extra zorg:

De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

  • de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen
  • het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
  • de voeten van stand kunnen veranderen.

 

Behandeling:
Het is aan te bevelen om de voeten iedere dag te inspecteren op wondjes. Na het douchen moeten de voeten ook tussen de tenen goed droog worden gemaakt. Wrijf de voeten in met crème of olie. De nagels moeten goed verzorgd worden (recht afknippen) en eventueel eelt op de juiste manier verwijderd. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is veelvuldig poederen en het nemen van voetbaden af te raden. Poederen resulteert vaak in kleine korreltjes tussen de tenen waardoor problemen kunnen ontstaan. Voetbaden kunnen de huid te week maken. Als iemand niet meer (zo) goed voor zijn/haar voeten kan zorgen is het aan te bevelen regelmatig naar de voetverzorger te gaan die een specialisatie “Diabetische Voet” heeft. Meestal werken deze voetverzorgers samen met het ziekenfonds waardoor de patiënt recht heeft op een tegemoetkoming in de behandelingskosten. Informeer van tevoren of dit bij de voetverzorger van uw keuze het geval is. Bij sommige steeds terugkerende pijnklachten aan de voeten zal de behandelend arts doorverwijzen naar de podotherapeut.



Tips voor diabetes-patiënten

Wat u wel zou moeten doen!

Controleer uw voeten elke dag op blaren, sneetjes en schrammen. Een spiegel kan helpen om de onderkant van uw voeten goed te bekijken. Vergeet niet om ook tussen de tenen te kijken.

Was uw voeten elke dag. Droog ze zorgvuldig af, in het bijzonder tussen de tenen.

Vermijd extreme temperaturen. Controleer de temperatuur van het badwater vooraf met uw handen of ellebogen.

Als u ’s nachts last hebt van koude voeten, draag dan sokken.

Controleer ook elke dag de binnenkant van uw schoenen op vreemde voorwerpen, stukjes nagel, en ruwe oppervlakken.

Ten behoeve van droge voeten: gebruik een heel dun laagje baby-olie. Smeer dit op de voeten na het baden en afdrogen.

Draag leren schoenen.Knip de nagels recht af. Het beste moment hiervoor is direkt na het baden. De nagels zijn dan zachter en makkelijker te knippen. Knip ze niet te kort af. Als uw nagels lastig te knippen zijn bezoek dan de voetverzorger.

Twee of drie keer per dag gedurende vijf minuten: wiebel met uw tenen en beweeg uw enkels op en neer. Dit stimuleert de bloedtoevoer.

Zet slippers of pantoffels naast uw bed zodat u vermijdt op blote voeten te moeten lopen.

Bezoek regelmatig een voetverzorger met specialisatie “Diabetische Voet”.

Wat u niet zou moeten doen!

Rook niet.

Gebruik geen heet-water kruiken. Baad uw voeten niet in heet water.

Loop niet op hete opppervlakken zoals een zandstrand of het cement rond een zwembad.

Loop niet op blote voeten.

Gebruik geen chemische middelen om likdoorns en eelt te verwijderen.

Gebruik geen pleister-tape op uw voeten.

Draag geen sokken of kousen die te strak zitten.

Probeer niet om likdoorns of eelt zelf weg te halen. Ga naar de voetverzorger.

Breng geen olie of crème aan tussen de tenen.

Draag geen teenslippers. Sandalen mag mits er geen kans is op beschadiging van de huid.

Draag geen schoenen zonder kousen of sokken.

Zit niet met uw benen overelkaar. Dit kan extra druk geven op de zenuwen en bloedvaten.